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Title: Exploratory analysis of toxins in shellfish during red tide Harmful Algal Bloom (HABs) on the Pacific Ocean coasts
Authors: Lira Vergara, Rene Constanza
Sevilla Carrasco, Jaime David
Keywords: Algal blooms
Toxins
Red tide
Floraciones de algas
Toxinas
Marea roja
Issue Date: Mar-2023
Publisher: Universidad de Investigación de Tecnología Experimental Yachay
Abstract: “Marea roja” es el término comúnmente utilizado para referirse a las floraciones de algas nocivas (HAB). Este fenómeno se da principalmente en las regiones costeras del Océano Pacífico, provocando grandes cambios en el color del agua debido a que tienen pigmentos con los que captan la luz solar. Las FAN son floraciones de microalgas que generan en su metabolismo sustancias altamente tóxicas conocidas como toxinas marinas, que afectan a humanos y animales. Los principales mariscos afectados por la marea roja son los filtradores, especialmente moluscos como los mejillones (Mytilus galloprovincialis o Mytilus edulis), las almejas (Venerupi ssp.), las ostras (Ostrea edulis) o las vieiras (Pecten maximus). Todos ellos consumen microalgas que concentran estas toxinas en sus tejidos, convirtiéndolos en alimentos altamente tóxicos. Así, las consecuencias de comer mariscos contaminados con Marea Roja son graves, ya que las toxinas actúan de inmediato y pueden causar la muerte. Además, hay carnívoros, que se alimentan de filtradores, como los locos y los caracoles de mar. Los organismos del fitoplancton y las toxinas que se encuentran en el Océano Pacífico están presentes en las especies de Dinoflagelados (Pyrrhophyta) como componentes de la Marea Roja. Entre los tipos de toxinas se encuentran: Saxitoxina y Gonyatoxinas (PSP, Paralytic Shcellfish Poisoning), Ácido okadoico (DSP, Diarrhetic Shellfish Poisoning), Brevetoxinas (NSP, Neurotoxic Shellfish Poisoning) y Ciguatoxin (CFP, Ciguatera Fish Poisoning). Además, las toxinas presentes en las especies de diatomeas son el ácido domoico (ASP, Amnesic Shellfish Poisoning).
Description: “Red Tide” is the term commonly used to refer to Harmful Algal Blooms (HABs). This phenomenon occurs mainly in the coastal regions of the Pacific Ocean, causing large changes in the color of the water because they have pigments with which they capture sunlight. HABs are microalgae blooms that generate highly toxic substances known as marine toxins in their metabolism, which affect humans and animals. The main shellfish affected by Red Tide are filter feeders, especially mollusks such as mussels (Mytilus galloprovincialis or Mytilus edulis), Clams (Venerupissp.), Oysters (Ostrea edulis) or Scallops (Pecten maximus). All of them consume microalgae that concentrate these toxins in their tissues, converting them into highly toxic foods. Thus, the consequences of eating shellfish contaminated with Red Tide are serious, since the toxins act immediately and can cause death. Furthermore, there are carnivores, which that feed on filter feeders, such as loco and sea snails. The phytoplankton organisms and toxins found in the Pacific Ocean are present in Dinoflagellate species (Pyrrhophyta) as components of the Red Tide. Among the types of toxins are: Saxitoxin and Gonyatoxins (PSP, Paralytic Shcellfish Poisoning), Okadoic acid (DSP, Diarrhetic Shellfish Poisoning), Brevetoxins (NSP, Neurotoxic Shellfish Poisoning) and Ciguatoxin (CFP, Ciguatera Fish Poisoning). Also, the toxins present in diatom species are Domoic acid (ASP, Amnesic Shellfish Poisoning).
URI: http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/608
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