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http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/724
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.advisor | Romero Saltos, Hugo Geovanny | - |
dc.contributor.author | Hidalgo Bermeo, Nataly Eliseth | - |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T14:24:39Z | - |
dc.date.available | 2024-03-12T14:24:39Z | - |
dc.date.issued | 2024-03 | - |
dc.identifier.uri | http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/724 | - |
dc.description | The "oca", Oxalis tuberosa Molina, is an iconic South American crop whose historical importance as a staple food in the Andes is undeniable. The species present many tuber cultivars, characterized by distinctive shapes and color patterns. However, nowadays, some of the cultivars are disappearing due to the loss of culture in their production and consumption. In this thesis, I describe the basic morphology and bromatology of the O. tuberosa morphotypes (cultivars) present in the ex situ collection that is maintained at Yachay Botanical Garden (YBG), as part of the conservation and revaluation efforts of this emblematic Andean tuber in Ecuador. Based on color and size patterns, 10 morphotypes distributed throughout Ecuador were identified, with the provinces of Azuay, Chimborazo, Imbabura and Tungurahua having the greatest diversity (7 morphotypes in each). When contrasting these results with previous research, it is evident that O. tuberosa varieties have been changing their relative importance in different provinces throughout the years. In addition, by examining tuber size, it is suggested that tuber length seems to be more controlled by genetic factors than by environmental factors. Nine of the 10 O. tuberosa morphotypes were analyzed bromatologically using AOAC and NTE INEN 1334-2 protocols. I measured some macronutrients (Ca, K, Mg and Na) and micronutrients (Cu, Fe, Mn and Zn), in addition to ash, acidity, moisture, fat, protein, carbohydrates and energy. No major difference in nutritional content was observed among the morphotypes analyzed. In addition, I compared the nutritional content of O. tuberosa tubers with respect to highly nutritive foods common in the human diet. As a result of this analysis, it was concluded that O. tuberosa tubers are not an important source of Ca (¯X=0.0047%); stand out as a significant source of Fe (¯X=0.001%); have high acidity (¯X=0.07%) attributable to the relatively high concentration of oxalic acid; are a healthy alternative given their low fat concentration (¯X=0.9%); and can provide a reasonable amount of proteins (¯X=5.2%) and carbohydrates (¯X=10.1%). In conclusion, the data obtained in this study can help to ensure Ecuador's food sovereignty, but to achieve this it is necessary to undertake in situ and ex situ germplasm conservation projects of all O. tuberosa cultivars. Let us all include O. tuberosa in our daily diet! | es |
dc.description.abstract | La "oca", Oxalis tuberosa Molina, es un cultivo icónico de América del Sur cuya importancia histórica como alimento básico en los Andes es innegable. La especie presentan muchas variedades de tubérculos, caracterizados por formas y patrones de color distintivos. Sin embargo, en la actualidad, algunas de las variedades están desapareciendo debido a la pérdida de cultura en su producción y consumo. En esta tesis, se describe la morfología y bromatología básica de los morfotipos (variedades) de O. tuberosa presentes en la colección ex situ que se mantiene en el Jardín Botánico Yachay (JBY), como parte de los esfuerzos de conservación y revalorización de este emblemático tubérculo andino en Ecuador. En base a patrones de color y tamaño, se identificaron 10 morfotipos distribuidos en todo el Ecuador, siendo las provincias de Azuay, Chimborazo, Imbabura y Tungurahua las de mayor diversidad (7 morfotipos en cada una). Al contrastar estos resultados con investigaciones previas, se evidencia que las variedades de O. tuberosa han ido cambiando su importancia relativa en diferentes provincias a través de los años. Además, al examinar el tamaño de los tubérculos, se sugiere que la longitud del tubérculo parece estar más controlada por factores genéticos que por factores ambientales. Nueve de los 10 morfotipos de O. tuberosa fueron analizados bromatológicamente mediante protocolos AOAC e NTE INEN 1334-2. Se midieron algunos macronutrientes (Ca, K, Mg y Na) y micronutrientes (Cu, Fe, Mn y Zn), además de cenizas, acidez, humedad, grasa, proteína, carbohidratos y energía. No se observó mayor diferencia en el contenido nutricional entre los morfotipos analizados. Además, se realizó una comparación de los contenidos nutritivos de los tubérculos de O. tuberosa con respecto a alimentos con alto valor nutritivo, comunes en la dieta humana. Como resultado de este análisis, se concluyó que los tubérculos de O. tuberosa no constituyen una fuente importante de Ca (¯X=0.0047%); destacan como una fuente significativa de Fe (¯X=0.001%); tienen elevada acidez (¯X=0.07%) atribuible a la concentración relativamente alta de ácido oxálico; son una alternativa saludable por su baja concentración de grasa (¯X=0.9%); y pueden aportar una cantidad razonable de proteínas (¯X=5.2%) y carbohidratos (¯X=10.1%). En conclusión, los datos obtenidos en este estudio pueden ayudar a garantizar la soberanía alimentaria del Ecuador, pero para lograrlo es necesario emprender proyectos de conservación in situ y ex situ de germoplasma de todas las variedades de O. tuberosa. ¡Incluyamos a O. tuberosa en nuestra dieta diaria! | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | Universidad de Investigación de Tecnología Experimental Yachay | es |
dc.rights | openAccess | es |
dc.subject | Oxalis tuberosa | es |
dc.subject | Bromatología | es |
dc.subject | Morfotipos | es |
dc.subject | Morphology | es |
dc.subject | Bromatology | es |
dc.title | Basic morphology and bromatology of Oxalis tuberosa tubers from the ex situ collection of oca cultivars at Yachay Botanical Garden, Ecuador | es |
dc.type | bachelorThesis | es |
dc.description.degree | Biólogo/a | es |
dc.pagination.pages | 81 hojas | es |
Appears in Collections: | Biología |
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