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Title: Characterization of garlic (Allium sativum) extract and garlic vine (Mansoa alliacea) leaf extract, and their evaluation on the humoral response and antibacterial activity
Authors: Spencer Valero, Lilian Maritza
Rodríguez Cabrera, Hortensia María
Sánchez Real, Emily Nicole
Keywords: Respuesta humoral
Actividad antimicrobiana
Citotoxicidad
Humoral response
Antimicrobial activity
Cytotoxicity
Issue Date: Jun-2024
Publisher: Universidad de Investigación de Tecnología Experimental Yachay
Abstract: Mansoa alliacea o ajo de monte, es una planta originaria de la Amazonía ecuatoriana que se reconoce por el olor a ajo de sus hojas y es utilizada por comunidades locales para tratar enfermedades. Sin embargo, existe un déficit de conocimientos sobre sus posibles aplicaciones biomédicas. En particular, sus propiedades inmunológicas casi no se han investigado y faltan estudios en modelos mamíferos. El presente trabajo pretende investigar la composición química y las actividades biológicas del ajo de monte, comparándolo con el ajo común (Allium sativum), debido a su aroma similar y a que el ajo está mejor estudiado. Se prepararon tres extractos etanólicos a partir de las hojas de ajo de monte y los dientes de ajo: ajo de monte macerado (M-GV), ajo de monte por soxhlet (S-GV) y ajo macerado (M-G). El análisis fitoquímico cualitativo indicó el solapamiento de algunos fitocompuestos entre las dos especies. Los espectros FTIR y los cromatogramas de HPLC evidenciaron que compartían varios grupos funcionales, aunque M-GV exhibió una mayor diversidad. Los tres extractos no manifestaron citotoxicidad en células de fibroblastos embrionarios de ratón 3T3 a concentraciones de 5 y 10 μg/mL. Además, no se registró actividad antimicrobiana contra las cepas Escherichia coli ATCC 25922 y Staphylococcus aureus ECBI-UITEY hasta la máxima concentración probada de 20 mg/mL de los extractos. DMSO al 5\% mejoró mínimamente su actividad antimicrobiana pues mejoró la solubilidad de los extractos. Por último, el análisis de la respuesta humoral por el ensayo de ELISA indirecta mostró que M-GV fue el más inmunogénico, seguido de S-GV, lo que significa que el ajo de monte superó al ajo en inducir una mayor respuesta humoral. Además, se demostró la completa reactividad cruzada de los extractos por ELISA indirecta.
Description: Mansoa alliacea, also known as garlic vine (“ajo de monte" in Spanish) is a plant native to the Ecuadorian Amazon that is easily recognized by the garlic-like odor of its leaves and is used by its local communities to treat a variety of illness. However, there is still an important knowledge deficit regarding this plant's potential biomedical applications. In particular, their immunological properties have been minimally researched, and there is a lack of data on mammalian models. The present work aims to investigate the chemical composition and biological activities of garlic vine, comparing it with common garlic (Allium sativum), due to their similar aroma and the fact that garlic is extensively studied. Three ethanolic extracts were prepared from garlic vine leaves and garlic cloves: macerated garlic vine (M-GV), soxhlet garlic vine (S-GV) and macerated garlic (M-G). The qualitative phytochemical analysis indicated the overlap of some phytocompounds between the two species. The FTIR spectra and the HPLC chromatograms showed that they shared several functional groups, although M-GV exhibited more diversity. The three extracts showed no cytotoxicity on 3T3 mouse embryonic fibroblast cells at concentrations of 5 and 10 μg/mL. Furthermore, no antimicrobial activity against Escherichia coli ATCC 25922 and Staphylococcus aureus ECBI-UITEY strains was registered up to 20 mg/mL concentration of the ethanolic extracts. 5\% DMSO minimally improved their antimicrobial activity by improving the extract's solubility. Finally, the humoral response analysis showed that M-GV was the most immunogenic, followed by S-GV, which means that garlic vine surpassed garlic in inducing a higher humoral response. In addition, complete cross-reactivity of the extracts was demonstrated.
URI: http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/811
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