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Title: Synthesis of β-Cyclodextrin-Epichlorohydrin complexes for natural extracted molecules encapsulation: exploring a potential pathway to improved bioavailability
Authors: De Lima Eljuri, Lola María
López González, Floralba Aggeny
Hidalgo Bustamante, Emilia Gabriela
Keywords: Biodisponibilidad
Encapsulación
Actividad antibacteriana
Bio-availability
Encapsulation
Antibacterial activity
Issue Date: Mar-2025
Publisher: Universidad de Investigación de Tecnología Experimental Yachay
Abstract: Los productos naturales (PN) son valorados por sus propiedades terapéuticas, pero su baja bio-disponibilidad limita su eficacia. Este estudio explora el desarrollo de complejos de βciclodex-trina-epiclorohidrina para mejorar la biodisponibilidad de los extractos naturales. La β-ciclodextrina, un oligosacárido cíclico, encapsula moléculas hidrofóbicas, mejorando su solubilidad. La epiclorohidrina actúa como agente de entrecruzamiento para formar complejos poliméricos estables con moléculas naturales como α-mangostina y mangiferina. Los polímeros sintetizados se caracterizaron mediante FTIR, XRD, TGA, HPLC, espectroscopía UV-Vis y SEM, confirmando el éxito del entrecruzamiento y la polimerización. La α-mangostina y la mangiferina se extrajeron y purificaron a partir de polvo de pericarpio y hojas de mango, respectivamente, y se caracterizaron. Los polímeros, cargados con extractos en pro-porciones de 1:10 (α-mangostina) y 1:5 (mangiferina), se evaluaron para determinar su solubilidad y actividad antibacteriana. La solubilidad de los extractos mejoró significativamente. Las pruebas antibacterianas mostraron que no hubo actividad contra Candida albicans y Staphy-lococcus aureus, pero una ligera actividad contra Escherichia coli para la mangiferina y una mejora considerable para la α-mangostina.
Description: Natural products (NPs) are valued for their therapeutic properties, yet their low bioavailability limits their effectiveness. This study explores the development of β-cyclodextrinepichlorohydrin complexes to enhance the bio-availability of natural extracts. β-Cyclodextrin, a cyclic oligosaccharide, encapsulates hydrophobic molecules, improving their solubility. Epichlorohydrin acts as a cross-linking agent to form stable polymer complexes with natural molecules like α-mangostin and mangiferin. The synthesized polymers were character-ized by FTIR, XRD, TGA, HPLC, UV-Vis spectroscopy, and SEM, confirming successful cross-linking and polymerization. α-mangostin and mangiferin were extracted and purified from per-icarp powder and mango leaves, respectively, and characterized. The polymers, loaded with extracts at ratios of 1:10 (αmangostin) and 1:5 (mangiferin), were evaluated for solubility and antibacterial activity. The solubility of the extracts improved significantly. Antibacterial tests showed no activity against Candida albicans and Staphylococcus aureus, but slight activity against Escherichia coli for mangiferin and considerable improvement for α-mangostin.
URI: http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/939
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