Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/383
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorArcos Proaño, Claudio Marcelo-
dc.contributor.authorInlago de la Cruz, Bryan Renan-
dc.date.accessioned2021-07-21T17:32:48Z-
dc.date.available2021-07-21T17:32:48Z-
dc.date.issued2021-06-
dc.identifier.urihttp://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/383-
dc.description"Plan Nacional del Buen Vivir" promotes the development of the non-oil industry by aligning itself with the change in the productive matrix of Ecuador as a fundamental axis for the industrial development of the nation. Thus, in this work, a business proposal is designed to implement a food lyophilization industry for the provinces of Imbabura and Pichincha using the Canvas methodology. Initially, a market study is carried out to obtain information that supports this methodology. The need to give added value to the 300 tons/month of strawberries produced in Cayambe, Otavalo, and Pedro Moncayo cantons was determined, and the acceptance that a lyophilized product would have on the part of the people in Quito city. These results help to propose two value proposals, lyophilized products and the rental of fruit sorting services, the market segment. Then, the fundamental unit processes of the lyophilization plant are identified and designed. Finally, a basic evaluation of the project viability is carried out using economic indicators of dynamic cash flow, and a net present value (NPV) of 229,631 USD is obtained, an internal rate of return (IRR) of 27.92 %. The investment recovery time was estimated to be three years and ten months, verifying the project viability.es
dc.description.abstractEl Plan Nacional del Buen Vivir promueve el desarrollo de la industria no petrolera alineándose al cambio de la matriz productiva del Ecuador como eje fundamental para el desarrollo industrial de la nación. En este trabajo se presenta una propuesta de negocio para la implementación de una industria de liofilización de alimentos para las provincias de Imbabura y Pichincha usando la Metodología Canvas. Inicialmente, se realizó un estudio de mercado para la obtención de información que sustente esta metodología. Se determinó la necesidad de dar un valor agregado a las 300 ton/mes de fresa que se producen en las zonas de Cayambe, Otavalo y Pedro Moncayo y se identificó la aceptación que tendría un producto liofilizado por parte de las personas en la ciudad de Quito. Con estos resultados, se plantean dos propuestas de valor, los productos liofilizados y el alquiler de servicios de clasificación de frutas, para el segmento de mercado. Luego, se procedió a identificar y diseñar los procesos unitarios fundamentales de la planta de liofilización. Finalmente, se realizó una evaluación básica de la viabilidad del proyecto mediante el uso de indicadores económicos de flujo de caja dinámico y se obtiene un valor actual neto (VAN) de 229,631 USD, una tasa interna de retorno (TIR) de 27.92 %. Finalmente, se estimó que el tiempo de recuperación de la inversión es de tres años y diez meses, comprobando la viabilidad del proyecto.es
dc.language.isoenges
dc.publisherUniversidad de Investigación de Tecnología Experimental Yachayes
dc.rightsopenAccesses
dc.subjectMetodología Canvases
dc.subjectPlanta de liofilizaciónes
dc.subjectValor Actual Netoes
dc.subjectTasa Interna de Retornoes
dc.subjectPeriodo de recuperaciónes
dc.subjectCanvas methodologyes
dc.subjectVacuum freeze-drying plantes
dc.subjectNet present valuees
dc.subjectInternal rate of returnes
dc.subjectRecovery periodes
dc.titleApplication of the Canvas Methodology in the design of a business model for an industrial vacuum freeze-drying plantes
dc.typebachelorThesises
dc.description.degreePetroquímico/aes
dc.pagination.pages117 páginases
Appears in Collections:Petroquímica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ECQI0092.pdf3.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.