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http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/383
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.advisor | Arcos Proaño, Claudio Marcelo | - |
dc.contributor.author | Inlago de la Cruz, Bryan Renan | - |
dc.date.accessioned | 2021-07-21T17:32:48Z | - |
dc.date.available | 2021-07-21T17:32:48Z | - |
dc.date.issued | 2021-06 | - |
dc.identifier.uri | http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/383 | - |
dc.description | "Plan Nacional del Buen Vivir" promotes the development of the non-oil industry by aligning itself with the change in the productive matrix of Ecuador as a fundamental axis for the industrial development of the nation. Thus, in this work, a business proposal is designed to implement a food lyophilization industry for the provinces of Imbabura and Pichincha using the Canvas methodology. Initially, a market study is carried out to obtain information that supports this methodology. The need to give added value to the 300 tons/month of strawberries produced in Cayambe, Otavalo, and Pedro Moncayo cantons was determined, and the acceptance that a lyophilized product would have on the part of the people in Quito city. These results help to propose two value proposals, lyophilized products and the rental of fruit sorting services, the market segment. Then, the fundamental unit processes of the lyophilization plant are identified and designed. Finally, a basic evaluation of the project viability is carried out using economic indicators of dynamic cash flow, and a net present value (NPV) of 229,631 USD is obtained, an internal rate of return (IRR) of 27.92 %. The investment recovery time was estimated to be three years and ten months, verifying the project viability. | es |
dc.description.abstract | El Plan Nacional del Buen Vivir promueve el desarrollo de la industria no petrolera alineándose al cambio de la matriz productiva del Ecuador como eje fundamental para el desarrollo industrial de la nación. En este trabajo se presenta una propuesta de negocio para la implementación de una industria de liofilización de alimentos para las provincias de Imbabura y Pichincha usando la Metodología Canvas. Inicialmente, se realizó un estudio de mercado para la obtención de información que sustente esta metodología. Se determinó la necesidad de dar un valor agregado a las 300 ton/mes de fresa que se producen en las zonas de Cayambe, Otavalo y Pedro Moncayo y se identificó la aceptación que tendría un producto liofilizado por parte de las personas en la ciudad de Quito. Con estos resultados, se plantean dos propuestas de valor, los productos liofilizados y el alquiler de servicios de clasificación de frutas, para el segmento de mercado. Luego, se procedió a identificar y diseñar los procesos unitarios fundamentales de la planta de liofilización. Finalmente, se realizó una evaluación básica de la viabilidad del proyecto mediante el uso de indicadores económicos de flujo de caja dinámico y se obtiene un valor actual neto (VAN) de 229,631 USD, una tasa interna de retorno (TIR) de 27.92 %. Finalmente, se estimó que el tiempo de recuperación de la inversión es de tres años y diez meses, comprobando la viabilidad del proyecto. | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | Universidad de Investigación de Tecnología Experimental Yachay | es |
dc.rights | openAccess | es |
dc.subject | Metodología Canvas | es |
dc.subject | Planta de liofilización | es |
dc.subject | Valor Actual Neto | es |
dc.subject | Tasa Interna de Retorno | es |
dc.subject | Periodo de recuperación | es |
dc.subject | Canvas methodology | es |
dc.subject | Vacuum freeze-drying plant | es |
dc.subject | Net present value | es |
dc.subject | Internal rate of return | es |
dc.subject | Recovery period | es |
dc.title | Application of the Canvas Methodology in the design of a business model for an industrial vacuum freeze-drying plant | es |
dc.type | bachelorThesis | es |
dc.description.degree | Petroquímico/a | es |
dc.pagination.pages | 117 páginas | es |
Appears in Collections: | Petroquímica |
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