Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/473
Title: | Effect of manure origin and effective microorganisms on the maturation time and nutritional quality of banana residue bokashi |
Authors: | De Lima Eljuri, Lola María Goottman Jadan, Iván Rogelio |
Keywords: | Raquis de banano Azolla Bokashi Organismos Nitrógeno Potasio Banana rachis Microorganisms Nitrogen Potassium |
Issue Date: | Jan-2022 |
Publisher: | Universidad de Investigación de Tecnología Experimental Yachay |
Abstract: | En 2018, Ecuador ocupó el quinto lugar en la producción mundial de banano. De esa producción se estima 2.5 millones de toneladas métricas de residuos de frutos rechazados y racimos de frutos vacíos (raquis). La mayoría de estos residuos se transfieren al relleno sanitario o se apilan junto a las plantas a la espera de una lenta degradación. Por tanto, si no hay un tratamiento de residuos agrícolas, existirá contaminación del medio ambiente. Una de las muchas alternativas existentes para solucionar este problema es proporcionar un tratamiento de residuos agrícolas. La fermentación en estado sólido transforma los desechos orgánicos, obteniéndo como producto fertilizantes orgánicos. Además, la aplicación de fertilizantes orgánicos resuelve los problemas presentes en la agricultura convencional, revitalizando suelos afectados por el uso excesivo de agroquímicos. Bokashi es un fertilizante orgánico procesado de origen japonés. Este es producto de una descomposición aeróbica de materia orgánica, acelerada por la influencia de microorganismos efectivos. En este proyecto de tesis, en búsqueda de mejorar las propiedades químicas y biológicas del bokashi, se considera la novedosa adición de Azolla carolinaina, los residuos de la industria bananera y una mezcla de otros aditivos para producir un fertilizante orgánico enfocado al cultivo del banano, donde el nitrógeno y el potasio son las bases para una buena producción. |
Description: | In 2018, Ecuador ranked fifth in world banana production. This production corresponds to an estimate of 2.5 million metric tonnes of residues from rejected fruit and empty fruit bunches (rachis). The majority of these residues are transferred to landfill or piled up besides plants waiting for a slow degradation. Therefore, if there is not an agricultural residues treatment, there will be environmental pollution. One of many existing alternatives to solve this problem is applying a management of agricultural residues. The solid-state fermentation transforms organic wastes, producing value-added products such as organic fertilizer. Furthermore, application of organic fertilizer solves agricultural problems that are present in conventional farming, revitalizing soils with limited microbiota by the excessive use of agrochemicals. Bokashi is a processed biofertilizer with a Japanese origin. It is a product of an aerobic decomposition of organic material, accelerated by the influence of effective microorganisms (EM). In this thesis project, as a way to improve chemical and biological properties of bokashi, the novel addition of Azolla caroliniana Willd, the residues of banana industry, and a mixture of other additives are considered to yield an organic fertilizer focused on banana crop, where nitrogen and potassium are the bases for a good production. |
URI: | http://repositorio.yachaytech.edu.ec/handle/123456789/473 |
Appears in Collections: | Petroquímica |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ECQI0108.pdf | 8.64 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.